Rättvisa för personer med albinism i Tanzania!

Tisdagen 5 februari 2025, föll en historisk dom i Arusha mot Tanzania som hålls ansvarigt för människorättskränkningar mot personer med albinism mellan år 2000-2016.

Det är tre människorättsorganisationer som drivit målet för att söka rättvisa för personer med albinism i Tanzania*.

Bevismaterial har relaterat till mord och lemlästningar av personer med albinism i flera tanzaniska distrikt, brist på rättvisa för offer för dessa attacker liksom den fortsatta diskriminering och sociala stigma mot personer med albinism.

Domstolens slutsatser:

  • Brott mot rätten till liv: domstolen finner Tanzania ansvarig för att ha underlåtit att förhindra mord och attacker på personer med albinism, drivna av skadliga kulturella övertygelser.

  • Brott mot rätten till värdighet och frihet utan tortyr: domstolen slår fast att regeringens misslyckande att skydda personer med albinism och adressera skadliga handlingar lett till omänskliga och förnedrande behandling.

  • Brott mot rätten till icke-diskriminering: domstolen fastslår att personer med albinism har utsatts för systematisk diskriminering och regeringens åtgärder att motverka fördomar har varit otillräckliga.

  • Brott mot rättigheter för barn med albinism: domstolen finner att Tanzania misslyckats att skydda barn med albinism från kidnappning, människohandel och bristfälliga levnadsvillkor i statliga skyddade boenden.

  • Misslyckande att säkerställa rätten till hälsa och utbildning: domstolen slår fast att Tanzania inte tillhandahållit personer med albinism adekvata sjukvårds- och utbildningstjänster, anpassade till deras särskilda behov.

Domstolen beordrade därmed Tanzania att:

  • Upprätta en ersättningsfond för offer för våld och diskriminering mot personer med albinism.

  • Ändra befintliga lagar för att kriminalisera och bestraffa våld mot personer med albinism som grova brott.

  • Revidera Witchcraft Act 1928 för att eliminera oklarheter mellan häxkonst och traditionella hälsometoder vilka kan möjliggöra attacker mot personer med albinism.

  • Förbättra skyddade boende för barn med albinism, säkerställa deras återförening med familjer och garantera tillgång till utbildning och hälsa.

  • Genomför nationella kampanjer under minst två år för att öka medvetenheten och motverka på myter och vidskepelse kring albinism.

  • Publicera den fullständiga domen på regeringens webbplats så att den är tillgänglig för alla, inom tre månader.

  • Lämna in implementeringsrapport inom två år och följa den till fullo inom tre år då domstolen kommer hålla en utfrågning om genomförandet.

Vad innebär det här?

I ett uttalande skriver The Insititute of Human Rights and Development in Arica (IHRDA) att domen inte enbart är en seger för tanzanier med albinism och deras anhöriga, men domen skapar en rättspraxis för skyddandet av personer med albinism över hela Afrika. Den stärker staternas skyldigheter enligt den afrikanska stadgan om mänskliga och folkens rättigheter samt den afrikanska stadgan om barnets rättigheter och välfärd.

För andra länder som sett liknande människorättskränkningar mot utsatta grupper kan denna dom bli en vägledning.

FN expert: Mulukua Anne Miti-drummond kommenterar

 "Den här domen är en viktig milstolpe i arbetet med att stärka de mänskliga rättigheterna för personer med albinism [...] Det är uppmuntrande att läsa att domstolen beordrar Tanzania att inrätta en ersättningsfond och betala 10 miljoner tanzaniska shilling (ca 42 892 kr) till offer för våldsamma attacker."

 *The Centre for Human Rights (CHR), akademisk avdelning och NGO vid juridiska fakulteten, Pretoria universitet; The Insititute of Human Rights and Development in Arica (IHRDA), panafrikansk organisation och The Gambia and the Legal and Human Rights Center (LHRC), organisation med säte i Dar es Salaam, Tanzania.

**Datum för konvertering 19/02/2025.


Läs mer:

Linnéa RománKommentera